/Library/The%20Physician%20and%20Sportsmedicine
/Library/Menubar About Us Classified Advertising CME Resource Center Personal Health Journal Home

CME Self Test

Credits provided by the American College of Sports Medicine

December 1998
Expiration Date: December 31, 1999
3 Credits

CME Editor: Thomas L. Schwenk, MD, FACSM

THE PHYSICIAN AND SPORTSMEDICINE - VOL 26 - NO. 12 - DECEMBER 98


This CME activity was planned and produced in accordance with the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) Essentials. The American College of Sports Medicine (ACSM) is accredited by the ACCME to sponsor continuing medical education for physicians.

The ACSM designates this continuing medical education activity for a maximum of 3 hours in Category 1 of the Physician's Recognition Award of the American Medical Association (AMA). Each physician should claim only those hours of credit that he or she spent in educational activity. ACSM CEC or National Athletic Trainers' Association (NATA) CEU credit is also offered. Learning objectives for this CME activity are supplied.

To participate in this program, you must read the material carefully, answer the test questions, obtain a passing grade (a minimum score of 60% must be obtained), and complete the credit evaluation form.

After answering the test questions, go to the end of this test to score your exam. To receive credit verification, fill out and sign the form confirming you have read the materials and obtained a minimum passing score.

Print out this test and circle the best answer for each of the following questions.


Acing Common Skin Problems in Tennis Players (page 37)

1. Choose the measure that is helpful in treating and preventing all of the following: tennis toe, talon noir, blisters, and calluses.
A. Geiger cautery
B. Increasing exercise intensity gradually
C. Properly fitted shoes
D. Wearing acrylic socks

2. A tennis player who has acne mechanica should be treated with
A. erythromycin
B. isotretinoin
C. tetracycline
D. tretinoin cream


Exercise and Menopause: A Time for Positive Changes (page 45)

3. Exercise has been shown to help relieve or prevent all of the following midlife problems except
A. bone loss
B. cardiovascular disease
C. atrophic vaginitis
D. weight gain

4. Which of the following exercise prescriptions would best help midlife women minimize the problems associated with menopause?
A. Running for 30 minutes five times per week
B. Swimming for 30 minutes five times
per week
C. Brisk walking for 30 minutes five times a week plus strength training twice a week
D. Strength training for 30 minutes five times per week

5. Midlife women who are not taking estrogen should consume ______mg of calcium and ______IU of vitamin D each day.
A. 1,000/100
B. 1,200/200
C. 1,350/300
D. 1,500/400


Pulmonary Embolism: Sifting the Risk Factors (page 53)

6. What is the most common genetic mutation that substantially raises the risk for thrombosis in women who are taking oral contraceptives?
A. Antithrombin III deficiency
B. Protein C deficiency
C. Protein S deficiency
D. Resistance of factor V to activated protein C

7. The most common acquired cause for a hypercoagulable state is
A. a disease
B. oral contraceptive use
C. pregnancy
D. stasis

8. Which statement about postthrombosis return to exercise is false ?
A. Noncontact sport may resume at a gradual pace with close monitoring for complications
B. Patients may return to contact sports while taking anticoagulant medication if they wear protective gear
C. Patients who run need to be monitored for anemia related to unidentified bleeding at least once a month


Imaging Quiz: Posterior Ankle Pain in a Recreational Athlete (page 59)

9. Pain in which one of the following areas is an indication of os trigonum syndrome?
A. Anterior ankle
B. Lateral malleolus
C. Medial malleolus
D. Posterior to the talus and anterior to the Achilles tendon

10. Which one of the following statements
is true regarding imaging of the os trigonum?

A. A normal bone scan virtually eliminates this diagnosis
B. Computed tomography is the most effective means of diagnosing this disorder
C. Magnetic resonance imaging is not useful in diagnosing this condition
D. Radiographs usually will differentiate clinically relevant pathologic processes from normal variants

11. Which one of the following is not included in the differential diagnosis of os trigonum syndrome?
A. Achilles tendinitis
B. Calcaneal or tarsal fracture
C. Osteoarthritis
D. Retrocalcaneal bursitis


Exercise Adviser: Pain-Free Feet: Helpful Hints for Runners (page 73)

12. After 300 to 400 miles, about how much cushioning is lost from the average running shoe?
A. Almost none
B. One-tenth
C. One-half
D. Almost all

13. What is good advice about orthoses that are less than 1 month old?
A. Don't run a marathon with them until you've run 10 to 15 miles with them
B. Don't run any road race with them
C. Don't use them in running shoes
D. If you use them in a marathon, wear thin-soled shoes


Clinical Techniques: Shoulder Stability Testing Using the Lateral Decubitus Position (page 75)

14. Which position typically provokes subluxation or dislocation if anterior shoulder instability is present?
A. Arm in 90° of abduction and maximum external rotation
B. Arm in 90° of forward elevation and maximum internal rotation
C. Arm raised overhead and internally rotated


Preferred credit hour type (check only one):
___ AMA (CME Category 1)
___ ACSM (CEC)
___ NATA (CEU)
Evaluation of credit offering:
1. Was material:  ___ New or ___ Review for you?
2. Was material:  Presented clearly?  ___ Yes ___ No
                  Covered adequately? ___ Yes ___ No
3. Did material meet the learning objectives?  ___ Yes ___ No
4. Will you be able to use the information learned from this 
credit offering in your profession?  ___ Yes ___ No
If yes, how:___________________________________________________
Please attach business card, print legibly, or type on 
each form:
Name: _________________________________  Degree:  _____________
Address: ______________________________________________________
City: _____________________  State: _____  Zip: _______________
Business Phone: (_____)____________________
Fax:            (_____)____________________
___ ACSM Member (ACSM ID# ______________________)
___ Nonmember   (ID# ___________________________)
I attest that I have read the articles and answered the test 
questions using the knowledge gained through the articles provided 
in this issue and received a passing grade (minimum score 60%).
I am claiming _____ number of credit hours (maximum=3 hours).
Signature: ____________________________________ Date: __________
___ Change my address as shown above, effective date: __________
To receive credit, mail these pages or photocopies of them, with 
check or money order in the amount of $15 (ACSM members) or 
$20 (nonmembers) for each CME Self Test to: 
                       Education Department
                       American College of Sports Medicine
                       Box 1440, Indianapolis, IN 46206-1440 USA.

Expires 12/31/99

Please allow 3 weeks for processing.


Answers: 1.C, 2. D, 3. C, 4. C, 5. D, 6. D, 7. B, 8. B, 9. D, 10. A, 11. C, 12. C, 13. A, 14. A


RETURN TO CME INDEX

RETURN TO DECEMBER 1998 TABLE OF CONTENTS

HOME  |   JOURNAL  |   PERSONAL HEALTH  |   RESOURCE CENTER  |   CME  |   CLASSIFIED ADVERTISING  |   ABOUT US


/Library/McGraw-Hill_Logo
Copyright (C) 1999. The McGraw-Hill Companies. All Rights Reserved