[The Physician and Sportsmedicine]

CME Self Test

Accredited by the American College of Sports Medicine

August 1996
Expiration Date: August 31, 1997
3 Credits

THE PHYSICIAN AND SPORTSMEDICINE - VOL 24 - NO. 8 - AUGUST 96

This CME activity was planned and produced in accordance with the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) Essentials. The American College of Sports Medicine (ACSM) is accredited by the ACCME to sponsor continuing medical education for physicians.

The ACSM designates this continuing education activity for 3 hours in Category 1 of the Physician's Recognition Award of the American Medical Association (AMA). ACSM CEC or National Athletic Trainers' Association (NATA) CEU credit is also offered.

To participate in this program, you must read the material carefully, answer the test questions, obtain a passing grade (a minimum score of 60% must be obtained), and complete the credit evaluation form.

After answering the test questions, go to the end of this test to score your exam. To receive credit verification, fill out and sign the form confirming you have read the materials and obtained a minimum passing score.

Print out this test and circle the best answer for each of the following questions.


Nutrition Adviser: Antioxidant Answers (page 21)

1. Damage to cells (oxidation) can lead to
A. blindness
B. cancer
C. fatigue
D. respiratory disease

2. The best current evidence on vitamin E and exercise suggests that
A. everyone should take vitamin E supplements
B. no one needs to take vitamin E supplements
C. older people should take vitamin E supplements
D. younger people should take vitamin E supplements


Hamstring Strains: Expediting Return to Play (page 37)

3. During which phase of the gait cycle do the hamstrings oppose the quadriceps?
A. Foot strike
B. Early part of swing phase
C. Middle part of swing phase
D. Latter part of swing phase

4. In which population is x-ray most likely to help in ruling out bony avulsion with hamstring injuries?
A. Toddlers
B. Adolescents
C. Young adults
D. Elderly

5. What variable has been shown most clearly to improve with hamstring stretching?
A. Hamstring performance
B. Hamstring strength
C. Incidence of strains
D. Severity of strains


Contraindications to Athletic Participation: Cardiac, Respiratory, and Central Nervous System Conditions (page 47)

6. Which of the following sports would theoretically be safest for a patient who has a history of vasovagal syncope?
A. Cycling
B. Diving
C. Gymnastics
D. Volleyball

7. Patients who have had infective carditis should withdraw from sports for at least how many months after the onset of symptoms?
A. 3
B. 6
C. 9
D. 12

8. What is the activity recommendation for patients who have undergone conservative treatment for spontaneous pneumothorax?
A. Moderately strenuous activity
B. No activity
C. No restrictions
D. Nonstrenuous activity

9. Which type of seizure has been shown to be induced by activity?
A. Clonic
B. Epileptic
C. Psychogenic
D. Tonic


Office Management of Scaphoid Fractures (page 60)

10. Which of the following scaphoid fracture orientations is the most unstable?
A. Horizontal oblique
B. Transverse
C. Vertical oblique

11. Fractures in which third of the scaphoid have the highest healing rates with closed treatment?
A. Distal pole
B. Proximal pole
C. Waist

12. How many weeks of immobilization are needed for closed treatment of a fracture of the scaphoid's distal pole?
A. 2 to 4
B. 6 to 8
C. 8 to 12
D. 12 to 24


Immediate Management of Epistaxis (page 74)

13. The blood supply to the nose is primarily via the
A. external and internal carotid arteries
B. external carotid artery
C. internal carotid artery
D. sphenopalatine and ethmoid arteries

14. The single best predictor of coagulopathy is
A. bleeding time--Ivy method
B. drug history
C. family history
D. protime, partial thromboplastin time, and platelet count

15. Nosebleeds from Kiesselbach's area are best controlled with
A. anterior nasal packing
B. an anterior-posterior packing balloon
C. a Foley balloon catheter
D. a head light and speculum


Chest Pain in a College Football Player (page 85)

16. Diffuse ST-segment elevation in a patient with chest pain may suggest all but what cause?
A. Acute inferior myocardial infarction
B. Early repolarization
C. Normal variant
D. Pericarditis

17. When keeping a patient with stress fracture of the rib from contact sports, it's important to keep in mind that healing is usually seen in
A. 3 weeks
B. 6 weeks
C. 8 weeks
D. 3 months


Exercise Adviser: Foot Odor: How to Clear the Air (page 91)

18. Which nonprescription remedy will help control foot odor best?
A. Activated-charcoal shoe inserts
B. Antiperspirant applied to feet
C. Foot powders
D. Wearing shoes without socks


Preferred credit hour type (check only one):
___ AMA (CME Category 1)
___ ACSM (CEC)
___ NATA (CEU)
Evaluation of credit offering:
1. Was material:  ___ New or ___ Review for you?
2. Was material:  Presented clearly?  ___ Yes ___ No
                  Covered adequately? ___ Yes ___ No
3. Did material meet the objectives as stated in the 
abstract ("In brief")?  ___ Yes ___ No
4. Will you be able to use the information learned from this 
credit offering in your profession?  ___ Yes ___ No
If yes, how:___________________________________________________
Please attach business card, print legibly, or type on 
each form:
Name: _________________________________  Degree:  _____________
Address: ______________________________________________________
City: _____________________  State: _____  Zip: _______________
Business Phone: (_____)____________________
Fax:            (_____)____________________
___ ACSM Member (ACSM ID# ______________________)
___ Nonmember   (ID# ___________________________)
I attest that I have read the articles and answered the test 
questions using the knowledge gained through the articles provided 
in this issue and received a passing grade (minimum score 60%).
Signature: ____________________________________ Date: __________
___ Change my address as shown above, effective date: __________
To receive credit, mail these pages or photocopies of them, with 
check or money order in the amount of $15 (ACSM members) or 
$20 (nonmembers) for each CME Self Test to: 
                       Education Department
                       American College of Sports Medicine
                       Box 1440, Indianapolis, IN 46206-1440 USA.

Expires 8/31/97


Answers: 1.B, 2. C, 3. D, 4. B, 5. A , 6. D, 7. B, 8. D, 9. D, 10. C, 11. A, 12. B, 13. A, 14. C, 15. A, 16.A, 17. A, 18. B


RETURN TO CME INDEX

RETURN TO AUGUST 1996 TABLE OF CONTENTS

HOME | MAP | JOURNAL | PERSONAL HEALTH | CME | RESOURCE CENTER | CALENDAR | ABOUT US

[McGraw-Hill Logo]
Copyright (C) 1996. The McGraw-Hill Companies. All Rights Reserved