[The Physician and Sportsmedicine]

CME Self Test

Accredited by the American College of Sports Medicine

September 1996
Expiration Date: September 30, 1997
3 Credits

THE PHYSICIAN AND SPORTSMEDICINE - VOL 24 - NO. 9 - SEPTEMBER 96

This CME activity was planned and produced in accordance with the Accreditation Council for Continuing Medical Education (ACCME) Essentials. The American College of Sports Medicine (ACSM) is accredited by the ACCME to sponsor continuing medical education for physicians.

The ACSM designates this continuing education activity for 3 hours in Category 1 of the Physician's Recognition Award of the American Medical Association (AMA). ACSM CEC or National Athletic Trainers' Association (NATA) CEU credit is also offered.

To participate in this program, you must read the material carefully, answer the test questions, obtain a passing grade (a minimum score of 60% must be obtained), and complete the credit evaluation form.

After answering the test questions, go to the end of this test to score your exam. To receive credit verification, fill out and sign the form confirming you have read the materials and obtained a minimum passing score.

Print out this test and circle the best answer for each of the following questions.


Nutrition Adviser: Alcohol and Your Health (page 21)

1. A study found that compared with athletes who did not have alcohol, athletes who had alcohol before exercising
A. had more muscle cramps
B. had higher heart rates
C. had higher blood sugar levels
D. were more likely to vomit during exercise

2. What is considered "moderate drinking" for a man?
A. Three drinks a week
B. One drink a day
C. Two drinks a day
D. Three drinks a day


Detecting and Treating Common Foot and Ankle Fractures: Part 1: The Ankle and Hindfoot (page 29)

3. A runner sustains an inversion injury to his ankle. X-rays demonstrate an oblique fracture of the lateral malleolus beginning at the level of the ankle joint with 5 mm of lateral talar displacement. Initial treatment should include
A. closed reduction and casting with a follow-up x-ray
B. immediate open reduction and internal fixation
C. splinting of the fracture in its current position
D. splinting with an air cast and early range of motion

4. Lateral x-ray of an injured rock climber's ankle reveals a displaced intra-articular calcaneus fracture. Which test should be done next?
A. Computed tomography
B. Magnetic resonance imaging
C. Posteroanterior radiograph
D. Weight-bearing radiograph

5. Which fracture is most likely to be associated with avascular necrosis of the talus?
A. Osteochondral fracture of the talar dome
B. Osteochondritis dissecans
C. Talar lateral process fracture
D. Talar neck fracture


Aggressive Acne Treatment (page 41)

6. Which grade of acne is primarily papular in nature?
A. Grade 1
B. Grade 2
C. Grade 3

7. A factor that most likely contributes to acne exacerbation is
A. anxiety
B. greasy foods
C. menstrual cycle
D. poor hygiene

8. Which medication should typically be used first in acne treatment?
A. Benzoyl peroxide
B. Isotretinoin
C. Minocycline
D. Tetracycline


Imaging Quiz: A Painful, Swollen Elbow (page 49)

9. The fat-pad sign at the elbow is best visualized in which radiographic view?
A. Anteroposterior view with elbow in extension
B. True lateral view with elbow in extension
C. True lateral view with elbow in flexion
D. Oblique view with elbow in flexion

10. If a positive posterior fat-pad sign is seen on the initial x-ray, but no fracture is apparent, then further diagnostic work-up 10 days later would include
A. arthroscopy
B. magnetic resonance imaging
C. repeat and/or additional radiographs
D. stress radiographs


Contraindications to Athletic Participation: Spinal, Systemic, Dermatologic, Paired-Organ, and Other Issues (page 56)

11. To compete safely in collision sports, athletes should have corrected vision better than
A. 20/40
B. 20/50
C. 20/60
D. 20/70

12. Which of the following sports is not associated with a high prevalence of spondylolysis?
A. Diving
B. Gymnastics
C. Swimming
D. Weight lifting

13. What type of sport is contraindicated for patients who have hepatomegaly?
A. Contact/collision
B. High dynamic
C. High static

14. According to the American Academy of Pediatrics, which sport would likely be safe for a patient who has Marfan syndrome?
A. Baseball
B. Golf
C. Roller skating
D. Swimming

15. Which sport is absolutely contraindicated for a patient who has a single eye?
A. Basketball
B. Football
C. Tennis
D. Wrestling


Evaluating and Treating Active Patients for Anemia (page 79)

16. Which exercise-related cause of anemia is most closely associated with a fall in serum haptoglobin?
A. Bleeding
B. Hematuria
C. Hemoglobinuria
D. Inadequate nutrition

17. A basic work-up for iron-deficiency anemia includes all but
A. erythrocyte sedimentation rate
B. hematocrit
C. mean corpuscular volume
D. total iron-binding capacity

18. A sedentary menstruating woman needs how much daily iron in her diet?
A. 12 mg
B. 18 mg
C. 25 mg
D. 32 mg


Exercise Adviser: Cross-Training: Giving Yourself a Whole-Body Workout (page 103)

19. Which is least likely to be a benefit of cross-training?
A. Increased adherence because of added variety
B. Increased sports-specific training
C. Increased muscle mass and aerobic fitness
D. Reduced injury risk


Preferred credit hour type (check only one):
___ AMA (CME Category 1)
___ ACSM (CEC)
___ NATA (CEU)
Evaluation of credit offering:
1. Was material:  ___ New or ___ Review for you?
2. Was material:  Presented clearly?  ___ Yes ___ No
                  Covered adequately? ___ Yes ___ No
3. Did material meet the objectives as stated in the 
abstract ("In brief")?  ___ Yes ___ No
4. Will you be able to use the information learned from this 
credit offering in your profession?  ___ Yes ___ No
If yes, how:___________________________________________________
Please attach business card, print legibly, or type on 
each form:
Name: _________________________________  Degree:  _____________
Address: ______________________________________________________
City: _____________________  State: _____  Zip: _______________
Business Phone: (_____)____________________
Fax:            (_____)____________________
___ ACSM Member (ACSM ID# ______________________)
___ Nonmember   (ID# ___________________________)
I attest that I have read the articles and answered the test 
questions using the knowledge gained through the articles provided 
in this issue and received a passing grade (minimum score 60%).
Signature: ____________________________________ Date: __________
___ Change my address as shown above, effective date: __________
To receive credit, mail these pages or photocopies of them, with 
check or money order in the amount of $15 (ACSM members) or 
$20 (nonmembers) for each CME Self Test to: 
                       Education Department
                       American College of Sports Medicine
                       Box 1440, Indianapolis, IN 46206-1440 USA.

Expires 9/30/97


Answers: 1.B, 2.C, 3.A, 4.A, 5.D, 6.B, 7.C, 8.A, 9.C, 10.C, 11.A, 12.C, 13.A, 14.B, 15.D, 16.C, 17.A, 18.B, 19.B


RETURN TO CME INDEX

RETURN TO SEPTEMBER 1996 TABLE OF CONTENTS

HOME | MAP | JOURNAL | PERSONAL HEALTH | CME | RESOURCE CENTER | CALENDAR | ABOUT US

[McGraw-Hill Logo]
Copyright (C) 1996. The McGraw-Hill Companies. All Rights Reserved